Traditionele Zwitserse kaasfondue is altijd een feest om op tafel te hebben. Heerlijk om te eten tijdens een koude winteravond met een lekker glas rode wijn (Merlot of een Müsselwijn gaan hier heel goed bij). Muziekje erbij, wat vrienden en de avond kan niet meer stuk.

zwitserse kaasfondue

Ingrediënten voor 2 personen

100 gram Zwitserse Emmentaler
100 gram Vacherin Fribourgeois
100 gram Appenzeller
100 gram Gruyere
2 deciliter droge witte wijn
een teentje knoflook
versgemalen zwarte peper
nootmuskaat

Lekker om te eten met:

Stokbrood
Bloemkool roosjes
Cherry tomaat
Paprika

Hoe maak je het klaar:

Als je stokbrood hebt om af te bakken, zet de oven dan aan op de aanbevolen temperatuur. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en doe de roosjes een minuut in kokend water. Was de cherry tomaatjes en de paprika. Snijd de paprika door, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd de paprika in dunne repen. Bak het stokbrood af en snijd deze in plakken.

Maal de kaas fijn en snijd de knoflook in tweeën. Wrijf de fonduepan hier goed mee in. Dit geeft een lekkere doordrongen smaak aan de fondue en zorgt ervoor dat de pan niet gaat plakken.

Giet de droge witte wijn in een pan en breng het langzaam tot aan het kookpunt. De wijn mag niet gaan koken, als het bijna kookt, draai het gas dan meteen laag.
Zodra de wijn bijna op het kookpunt is doe je de kaas hier handje voor handje bij. Als je er een pluk ingedaan hebt, roer dan met een houten lepel door het mengsel totdat de kaas gesmolten is. Doe daarna de volgende pluk erbij.

Zodra dit helemaal gesmolten is doe je er een mespuntje nootmuskaat bij.

Proef of de Zwitserse kaasfondue op smaak is met een stukje brood en voeg als het nodig is nog wat nootmuskaat en peper toe.

Eet smakelijk!